TRELLER JELAJAH

TRELLER JELAJAH

Undilah PAS

Undilah PAS

Thursday, November 12, 2009

PIMPINAN PAS PERAK LAWAT MANGSA BANJIR DI LENGGONGRombongan pimpinan PAS Perak diketuai oleh Pesuruhjayanya Al fadhil Ust. Abu Bakar Husein telah melawat beberapa buah kampung yang dilanda banjir sejak semalam lagi. Unit Amal Pemuda PAS Perak terlebih dahulu dikerah bagi membantu mangsa-mangsa banjir di Kota Tampan, Lenggong. YDP Kawasan Lenggong, Hj Razman menyambut kedatangan rombongan dan membawa melawat beberapa buah rumah yang dilanda banjir di sekitar Kota Tampan.

Kedatangan pasukan beruniform merah siap dengan peralatan mengejutkan penduduk kampung yang dilanda banjir, mereka bekerja keras bagi membantu membersihkan rumah mereka yang dipenuhi dengan lumpur.

Beberapa buah masjid dan surau juga turut ditenggelami banjir lumpur. Unit Amal Pemuda PAS Perak bersama penduduk kampung telah bertungkus lumus membersihkan masjid dan surau yang ditimpa banjir.


Bantuan berupa bahan makanan juga telah disumbangkan oleh PAS Perak kepada beberapa penduduk, Al fadhil Ust Abu Bakar Husein, Pesuruhjaya PAS Perak dan Al Fadhil Ustaz Mustapa Shaari, Timbalannya telah menyampaikan bantuan tersebut.


Al Fadhil Ust Abu Bakar Husein sempat mengimami Solat Jenazah ahli PAS yang meninggal dunia di Masjid Jamek, Lenggong. Ahli PAS tersebut Zainal Abidin Talib meninggal dunia mengejut disebabkan serangan jantung, sebelum itu sdr. Zainal sempat bergotong royong bersama Unit Amal membersihkan beberapa buah rumah yang dibanjiri air lumpur. Beliau meninggalkan seorang balu dan 7 orang anak-anak yang masih bersekolah.

Walaupun mangsa-mangsa banjir masih lagi bersedih di atas musibah, namun mereka tetap meraikan kami sebagai tetamu, kami bersama anggota Unit Amal dijamu dengan durian dari salah seorang mangsa banjir.


Mengakhiri lawatan, pimpinan PAS dan seluruh anggota Unit Amal telah dijamu makan tengahari oleh PAS Kawasan Lenggong di Kampung Luat.


No comments:

Post a Comment